Επιλέγοντας το κατάλληλο filament.

go to content
Date.Σεπτέμβριος 23, 2019 Category. Μη κατηγοριοποιημένο Views.123 Comments.0

Αποκτώντας έναν 3D εκτυπωτή σας ανοίγονται νέοι ορίζοντες σε ένα ευρύ φάσμα χρήσεων και εφαρμογών. Είτε πρόκειται για κάτι λειτουργικό, όπως η προσθετική ιατρική ή τα ψυχαγωγικά όπως τα επιτραπέζια παιχνίδια, υπάρχει μια γενική ανάγκη που συνδέει όλες αυτές τις δυνατότητες μαζί: νήμα.

Με τόσο μεγάλη ποικιλία στα υλικά, είναι ευκολότερο από ποτέ να δημιουργήσετε λειτουργικές, όμορφες και υψηλής αντοχής εκτυπώσεις σε διάφορα υλικά. Έχοντας αυτό υπόψη, παρουσιάζουμε τον οδηγό μας στο 3D νήμα εκτυπωτή.

PLA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης στο σπίτι, το PLA είναι o βασιλιάς. Παρόλο που είναι συχνά σε σύγκριση με το ABS – επόμενο στη σειρά με το θρόνο – το PLA είναι εύκολα ο πιο δημοφιλής τύπος νημάτων.

Πρώτα απ ‘όλα, είναι εύκολο να το τυπώσετε. Το PLA έχει χαμηλότερη θερμοκρασία εκτύπωσης από το ABS και δεν παραμορφώνεται τόσο εύκολα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτεί θερμαινόμενο κρεβάτι (αν και βοηθά σίγουρα). Ένα άλλο πλεονέκτημα στη χρήση του PLA είναι ότι δεν εκπέμπει οσμές κατά την εκτύπωση.

Τέλος, ως βιοαδιασπώμενο θερμοπλαστικό, το PLA είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον από τους περισσότερους τύπους νημάτων 3D εκτυπωτών, που παράγονται από ετήσιους ανανεώσιμους πόρους, όπως το άμυλο καλαμποκιού ή το ζαχαροκάλαμο.

Κάντε κλικ εδω για να δείτε αντίστοιχα filament.

Πότε να χρησιμοποιήσω το PLA;

Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο ερώτημα θα μπορούσε να είναι, Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιήσω PLA; Σε σύγκριση με άλλα είδη νήματος 3D, το PLA είναι εύθραυστο, οπότε αποφύγετε να το χρησιμοποιείτε όταν κάνετε αντικείμενα που μπορεί να κάμπτονται ή να πέφτουν επανειλημμένα, όπως θήκες τηλεφώνου, παιχνίδια υψηλής φθοράς ή λαβές εργαλείων.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κοινές εκτυπώσεις που περιλαμβάνουν μοντέλα, παιχνίδια χαμηλής φθοράς, πρωτότυπα μέρη και δοχεία.

ABS

 

 

 

 

 

 

Το ακρυλονιτρίλιο βουταδιένιο στυρένιο (ABS) κατατάσσεται ως το δεύτερο πιο δημοφιλές νήμα 3D εκτυπωτή, μετά από PLA. Όσον αφορά τις ιδιότητες του υλικού, το ABS είναι πραγματικά μέτρια ανώτερο από το PLA, παρά το γεγονός ότι είναι ελαφρώς πιο δύσκολο να εκτυπωθεί. Για το λόγο αυτό, το ABS βρίσκεται σε πολλά ευρέως γνωστά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των LEGO.

Τα προϊόντα που κατασκευάζονται από ABS έχουν υψηλή ανθεκτικότητα και ικανότητα αντοχής σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά οι λάτρεις της εκτύπωσης 3D πρέπει να προσέχουν. Εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας εκτύπωσης του νήματος έχει την τάση να στρεβλώνει κατά τη διάρκεια της ψύξης. Βεβαιωθείτε ότι εκτυπώνετε με ένα θερμαντικό κρεβάτι και σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο.

Πότε να χρησιμοποιήσω το ABS;

Το ABS είναι ανθεκτικό – αντέχει σε υψηλά επίπεδα πίεσης και θερμοκρασίας. Είναι επίσης μέτρια εύκαμπτο. Μαζί αυτές οι ιδιότητες καθιστούν το ABS ένα καλό νήμα γενικής χρήσης για 3D, αλλά εκεί που υπερτερεί πραγματικά είναι σε αντικείμενα που συχνά χρησιμποιούνται, πέφτουν ή θερμαίνονται. Παραδείγμα, θηκές τηλεφώνου, παιχνίδια υψηλής φθοράς, λαβές εργαλείων, εξαρτήματα περιποίησης αυτοκινήτου και θήκες ηλεκτρονικών πλακετών.

PETG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) είναι το πιο συνηθισμένο πλαστικό στον κόσμο. Καλύτερα γνωστό ως πολυμερές που χρησιμοποιείται σε φιάλες νερού, βρίσκεται επίσης σε ίνες ρούχων και δοχεία τροφίμων. Ενώ το «ακατέργαστο» ΡΕΤ χρησιμοποιείται σπάνια σε τρισδιάστατη εκτύπωση, η παραλλαγή του PETG είναι ένα δημοφιλές νήμα 3D εκτυπωτή.

Το «G» στο PETG σημαίνει «τροποποιημένο με γλυκόλη» και το αποτέλεσμα είναι ένα νήμα που είναι πιο καθαρό, λιγότερο εύθραυστο και το πιο σημαντικό είναι ευκολότερο στη χρήση. Για το λόγο αυτό, το PETG θεωρείται συχνά μία καλή επιλογή μεταξύ του ABS και του PLA, των δύο πιο συνηθισμένων τύπων νήματος, καθώς είναι πιο ευέλικτο και ανθεκτικό από το PLA και ευκολότερο να τυπωθεί από το ABS.

Πότε να χρησιμοποιήσω το PETG;

Το PETG είναι ένα καλό all-rounder αλλά ξεχωρίζει από πολλούς άλλους τύπους νήματος 3D λόγω της ευκαμψίας, της αντοχής του, της θερμοκρασίας και της αντίστασης στην κρούση. Αυτό το καθιστά ένα ιδανικό τρισδιάστατο νήμα για χρήση σε αντικείμενα που ενδέχεται να εφαρμοστεί πίεση, όπως μηχανικά μέρη, τα εξαρτήματα του εκτυπωτή και τα προστατευτικά εξαρτήματα.

Κάντε κλικ εδω για να δείτε αντίστοιχα filament.

NYLON

 

 

 

 

 

 

 

Το νάιλον, είναι ένα δημοφιλές υλικό μεταξύ των πολυμερών που χρησιμοποιείται σε πολλές βιομηχανικές εφαρμογές, είναι ο πρωταθλητής βαρέων βαρών στον κόσμο της 3D εκτύπωσης. Σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους τύπους νημάτων 3D εκτυπωτών, κατατάσσεται ως υποψήφιος νούμερο ένα όταν εξετάζει από κοινού τη δύναμη, την ευκαμψία και την ανθεκτικότητα.

Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό αυτού του νήματος είναι ότι μπορείτε να το βάψετε είτε πριν είτε μετά τη διαδικασία εκτύπωσης. Η αρνητική πλευρά σε αυτό είναι ότι το νάιλον, όπως το PETG, είναι υγροσκοπικό, που σημαίνει ότι απορροφά την υγρασία, οπότε θυμηθείτε να το αποθηκεύσετε σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος για να εξασφαλίσετε καλύτερες εκτυπώσεις.

Πότε να χρησιμοποιήσω το NYLON;

Αξιοποιώντας τη δύναμη, την ευκαμψία και την ανθεκτικότητα του νάιλον, χρησιμοποιήστε αυτόν το τύπο νήμα για να δημιουργήσετε εργαλεία, λειτουργικά πρωτότυπα ή μηχανικά μέρη (όπως μεντεσέδες, πόρπες ή γρανάζια).

Κάντε κλικ εδω για να δείτε αντίστοιχα filament.

TPU (flexible)

 

 

 

 

 

 

 

Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα θερμοπλαστικά ελαστομερή (TPU) είναι ουσιαστικά πλαστικά με ιδιότητες όπως το καουτσούκ, καθιστώντας τα εξαιρετικά εύκαμπτα και ανθεκτικά. Ως εκ τούτου, το TPU βρίσκεται συνήθως στα εξαρτήματα αυτοκινήτων, στις οικιακές συσκευές και στα ιατρικά εφόδια.

Η θερμοπλαστική πολυουρεθάνη (TPU) είναι μια ιδιαίτερη ποικιλία από TPE και είναι το ίδια ένα δημοφιλές νήμα 3D εκτυπωτή. Σε σύγκριση με το γενικό TPE, το TPU είναι ελαφρώς πιο άκαμπτο – καθιστώντας ευκολότερη την εκτύπωση. Είναι επίσης λίγο πιο ανθεκτικό και μπορεί να κρατήσει καλύτερα την ελαστικότητά του στο κρύο.

Πότε να χρησιμοποιήσω το TPU;

Χρησιμοποιήστε το TPU όταν δημιουργείτε αντικείμενα που χρειάζονται αντοχή σε μεγάλη φθορά. Αν η εκτύπωση σας πρέπει να λυγίσει, να τεντωθεί ή να συμπιεστεί, αυτά είναι το σωστό νήμα. Παραδείγματα εκτυπώσεων μπορεί να περιλαμβάνουν παιχνίδια, θήκες τηλεφώνου ή ακόμα και τα βραχιολάκια.

Κάντε κλικ εδω για να δείτε αντίστοιχα filament.

PC (Polycarbonate)

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πολυανθρακικό (PC), εκτός από το ισχυρότερο 3D νήμα εκτυπωτή που παρουσιάζεται σε αυτόν τον κατάλογο, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και στην κρούση και τη θερμότητα, ικανό να αντέξει θερμοκρασίες μέχρι 110 ° C. Είναι επίσης διαφανές, γεγονός που εξηγεί τη χρήση του σε εμπορικά αντικείμενα όπως, μάσκες κατάδυσης και ηλεκτρονικές οθόνες απεικόνισης.

Παρά κάποιες παρόμοιες περιπτώσεις χρήσης, Το PC δεν πρέπει να συγχέεται με ακρυλικό ή πλέξι-γυαλί, το οποίος θρυμματίζεται ή σπάει κάτω από αντίξοες συνθήκες. Σε αντίθεση με αυτά τα δύο υλικά, το PC είναι μέτρια εύκαμπτο (αν και όχι τόσο πολύ όπως το νάιλον, για παράδειγμα), επιτρέποντάς του να κάμπτεται μέχρι που τελικά παραμορφώνεται.

Πότε να χρησιμοποιήσω το PC;

Λόγω των φυσικών ιδιοτήτων του, το PC είναι ιδανικό νήμα για εξαρτήματα που πρέπει να διατηρούν την αντοχή, τη σκληρότητα και το σχήμα τους σε περιβάλλοντα υψηλής θερμοκρασίας, όπως ηλεκτρικά, μηχανικά ή αυτοκινούμενα εξαρτήματα.

Κάντε κλικ εδω για να δείτε αντίστοιχα filament.

Carbon Fiber

 

 

 

 

 

 

 

 

Όταν είδη νήματος 3D εκτύπωσης, όπως τα PLA, ABS, PETG και νάιλον, είναι ενισχυμένα με ίνες άνθρακα, το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό και άκαμπτο υλικό με σχετικά μικρό βάρος. Το carbon χρησιμοποιείται σε δομικές εφαρμογές που πρέπει να αντέχουν σε μια ευρεία ποικιλία εφαρμογών.

Το μειονέκτημα είναι η αυξημένη φθορά στο ακροφύσιο του εκτυπωτή σας, ειδικά αν είναι κατασκευασμένο από μαλακό μέταλλο όπως ορείχαλκο. Ακόμα και τα 500 γραμμάρια αυτού του νήματος θα αυξήσουν αισθητά τη διάμετρο ενός ακροφυσίου, οπότε αν εκτυπώνετε συχνά με αυτό το υλικό σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μία stainless steel nozzle.

Πότε να χρησιμοποιήσω το Carbon;

Χάρη στη δομική του αντοχή και τη χαμηλή πυκνότητα, οι ίνες άνθρακα είναι ένα φανταστικό υλικό για μηχανικά εξαρτήματα. Ψάχνετε να αντικαταστήσετε ένα κομμάτι στο αυτοκίνητο σας; Δοκιμάστε αυτό το νήμα.

Κάντε κλικ εδω για να δείτε αντίστοιχα filament.

HIPS

 

 

 

 

 

 

Στον εμπορικό κόσμο, το πολυστυρένιο υψηλής αντοχής (HIPS) – είναι ένα συμπολυμερές που συνδυάζει τη σκληρότητα του πολυστυρενίου και την ελαστικότητα του ελαστικού – βρίσκεται συνήθως σε προστατευτικές συσκευασίες και δοχεία, όπως θήκες CD.

Στον κόσμο της εκτύπωσης 3D, το HIPS παίζει συνήθως διαφορετικό ρόλο.  Όταν συνδυάζεται με ABS σε έναν εκτυπωτή διπλού extruder, το HIPS είναι ένα εξαιρετικό υλικό για support.

Πότε να χρησιμοποιήσω το HIPS;

Ανταλλάσοντας πολλά χαρακτηριστικά με το ABS, το HIPS είναι μια καλή πρόταση για εκτυπώσεις που θα έχουν το τέλειο φινίρισμα καθώς τρίβεται πολύ εύκολα αφήνοντας μία εξαιρετικά λεία επιφάνεια.

Κάντε κλικ εδω για να δείτε αντίστοιχα filament.

ASA

 

 

 

 

 

 

Σίγουρα, το ABS είναι υπέροχο, αλλά έχει τα ελαττώματά του. Γι ‘αυτό οι κατασκευαστές πλαστικών αναζητούν πάντα εναλλακτικές λύσεις. Μία τέτοια εναλλακτική λύση είναι το ακρυλικό ακρυλονιτρίλιο ακρυλικό (ASA), το οποίο αρχικά αναπτύχθηκε ως ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες υλικό. Ως εκ τούτου, είναι πρωταρχική χρήση στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Εκτός του ότι είναι ένα νήμα 3D που είναι ισχυρό, άκαμπτο και σχετικά εύκολο στην εκτύπωση, το ASA είναι επίσης εξαιρετικά ανθεκτικό στην χημική έκθεση, στη θερμότητα και κυρίως στις αλλαγές του σχήματος και του χρώματος. Οι εκτυπώσεις από ABS έχουν την τάση να παραμορφώνονται και να κιτρινίζουν εάν μένουν σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση του ASA.

Πότε να χρησιμοποιήσω το ASA;

Για οτιδήποτε, από σπίτάκια πουλιών και οτιδήποτε θα έρχεται αντιμέτωπο με καιρικές αντιξοότητες.

Κάντε κλικ εδω για να δείτε αντίστοιχα filament.

PP

 

 

 

 

 

 

Το πολυπροπυλένιο (PP) είναι σκληρό, εύκαμπτο, ελαφρύ, χημικά ανθεκτικό και ασφαλές για τα τρόφιμα, γεγονός που μπορεί να εξηγεί ότι χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών μηχανικής, συσκευασίας τροφίμων, υφασμάτων.

Δυστυχώς, ως τύπος νήματος 3D εκτυπωτή, το PP είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να εκτυπωθεί, παρουσιάζοντας βαριά στρέβλωση. Αν όχι γι αυτά τα θέματα, το ΡΡ πιθανώς θα αντιμετωπίσει το PLA για το πιο δημοφιλές νήμα 3D εκτυπωτή, δεδομένων των ισχυρών μηχανικών και χημικών ιδιοτήτων του.

Πότε να χρησιμοποιήσω το PP;

Εάν μπορείτε περιορίσετε την τάση του PP να στρεβλώνει, τότε οι περισσότερες εκτυπώσεις που ζητούν ένα σκληρό και ελαφρύ υλικό θα ταιριάζουν με το PP. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ το υλικό έχει μεγάλη χρήση στη συσκευασία των αναλωσίμων και των φαρμάκων καθώς είναι ασφαλές όταν έρχεται σε επαφή με τρόφιμα, η διαδικασία της FDM 3D εκτύπωσης το αναιρεί με εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) γραμμές στρώσεων που συλλέγουν βακτήρια.

Κάντε κλικ εδω για να δείτε αντίστοιχα filament.