Πέντε ηγέτες της βιομηχανίας υποδημάτων που χρησιμοποιούν 3D εκτύπωση για παραγωγή.

go to content
Date.Οκτώβριος 17, 2019 Category. Μη κατηγοριοποιημένο Views.81 Comments.0
3d printed shoes

Η εκτύπωση 3D στα υποδήματα (3d printed shoes) πρόκειται να αναπτυχθεί σε μια ευκαιρία συνολικού εισοδήματος ύψους 6,3 δισ. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια (σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της SmarTech Publishing). Αν αυτό το τμήμα καταναλωτικών προϊόντων παραδώσει αυτό που πολλοί είναι τώρα αρκετά πεπεισμένοι, το μεγαλύτερο μέρος της πίστωσης πιθανότατα θα διατεθεί σε πέντε μεγάλες επιχειρήσεις που υπογράφουν σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη αποτελεσματικών ροών εργασίας για την παραγωγή ψηφιακών υποδημάτων.

Όπως θα δούμε στο άρθρο και στο παρακάτω διάγραμμα, κάθε μία από αυτές τις κορυφαίες εταιρείες υποδημάτων, adidas, Nike, Under Armor, New Balance και Reebok – στοχεύει σε διάφορα εξαρτήματα και προϊόντα υποδημάτων, βασιζόμενη σε διαφορετικές τεχνολογίες και υλικά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες κοινές τάσεις που βασίζονται στη συνολική μακροοικονομική τάση της προηγμένης κατασκευής: μαζική προσαρμογή και ψηφιακή μαζική παραγωγή.

Footwear3DPproduction

Adidas

Application(s): Lattice Mass Produced Midsoles
Technology: DLS (Digital Light Synthesis)
Technology provider: Carbon
Material: Polyurethane
Digital Data: Generative design

Αν και ήταν η τελευταία μεγάλη εταιρεία υποδημάτων για να κάνει μια δημόσια κίνηση στην τρισδιάστατη εκτύπωση τελικών μερών, η adidas είναι η μάρκα που έχει κάνει τα πιο σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της προσθετικής κατασκευής στη μαζική παραγωγή υποδημάτων. Η εταιρεία έχει ήδη παράγει πάνω από 100.000 ζευγάρια παπούτσια με πλαστικές σόλες που κατασκευάζονται μέσω μιας νέας 3D τεχνολογίας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Carbon’s Digital Light Synthesis (τύπος φωτοπολυμερισμού χωρίς στρώματα). Τώρα η εταιρεία έχει επιβεβαιώσει ότι αυξάνει την παραγωγή σε εκατομμύρια μονάδες τα επόμενα χρόνια. Η Adidas έχει ήδη πρόσβαση σε αρκετούς εκτυπωτές για να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο ζευγάρια. Η διαδικασία χρησιμοποιεί έναν ειδικό τύπο ανθεκτικής και εύκαμπτης υγρής ρητίνης η οποία είναι ένας συνδυασμός θερμοσκληρυνόμενης πολυουρεθάνης και ενός παράγοντα φωτοπολυμερισμού.

Y-3_RUNNER-4D

Το έργο Futurecraft 4D, το πρώτο εγχείρημα της adidas στην 3D εκτύπωση, διαθέτει τρισδιάστατα τυπωμένα, midsoles. Τα πρώτα ζευγάρια που παράγονται κοστίζουν πάνω από 300 δολάρια (και εξαντλήθηκαν γρήγορα). Η τιμή μειώνεται, όχι λόγω της έλλειψης ζήτησης αλλά και λόγω της οικονομικής ανάπτυξης της κλίμακας, μειώνοντας την τιμή των υλικών. Από τότε έχουν φθάσει στην αγορά πολλά νέα μοντέλα, όπως το AlphaEdge και το Runner Y-3, αποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία ισχυρές βάσεις.

Nike

Application(s): Mass customized uppers, custom football cleats
Technology: SDM (Solid Deposit Modeling), SLS
Technology providerEOSProdways for SLS, SDM developed internally
Material: TPU/nylonDigital Data: from biometric data
Digital Data: Biometric data, custom designs

Η Nike συγκαταλέγεται στις πρώτες εταιρείες που κάνουν εντατική χρήση της εκτύπωσης 3D σε προϊόντα υψηλής απόδοσης, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για γρήγορες επαναλήψεις λειτουργικών τμημάτων. Η 3D εκτύπωση επέτρεψε στην εταιρία να δημιουργήσει σχήματα που δεν είναι δυνατά με τις παραδοσιακές διαδικασίες κατασκευής, γεγονός που βοήθησε να ωθήσει τα όρια της καινοτομίας γρηγορότερα. Χχρησιμοποιήθηκε μια διαδικασία με λέιζερ (SLS) μαζί με μια ιδιόκτητη επιλογή υλικού. Επίσης, η Nike συνεργάζεται με την Prodways για την ανάπτυξη γραμμής τρισδιάστατων εσωτερικών τοιχωμάτων χρησιμοποιώντας την τεχνολογία SLS της εταιρείας και τα υλικά TPU.

Nike-Flyprint

Η εταιρεία πειραματίζεται τώρα με την παραγωγή τελικών εξαρτημάτων, ειδικά για την εντατική παραγωγή. Η Nike Flyprint είναι το πρώτο 3D τυπωμένο παπούτσι με υλικά υψηλής απόδοσης. Τα άνω τμήματα Flyprint της Nike παράγονται μέσω μοντελοποίησης στερεάς κατάθεσης (SDM). Ένα ενδιαφέρον πλεονέκτημα των τρισδιάστατων υφασμάτων που εμφανίστηκαν πάνω από τα παραδοσιακά 2D υφάσματα είναι ο αυξημένος δυναμισμός που έγινε δυνατό προσθέτοντας μια διασύνδεση πέρα από κάθε άλλο παραδοσιακό τρόπο κατασκευής .

New Balance

Application(s): Limited edition midsoles, customized spike plates
Technology: SLS, SLA
Technology provider: EOS and 3D Systems for SLS, Formlabs for SLA
Material: Nylon and Duraform TPU for SLS, new durable Formlabs resins in development for SLA
Digital Data: biometric data, generative design

Η New Balance με έδρα τη Βοστόνη ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που πραγματοποίησαν πειράματα με τρισδιάστατη εκτύπωση για μια σειρά εφαρμογών. Πρώτον, αποκάλυψε το παπούτσι Zante Generate με τρισδιάστατη ενδιάμεση σόλα σε συνεργασία με τη 3D Systems το 2016. Κατασκευάστηκε από SLS χρησιμοποιώντας το υλικό ελαστομερούς TPU Duraform, το Zante Generate ήταν το πρώτο τρισδιάστατο παπούτσι που κυκλοφόρησε για εμπορικούς σκοπούς, όμως τα σαράντα ζευγάρια Zante Generate ήταν διαθέσιμα μόνο στο newbalance.com και στο New Balance Experience Store της Βοστώνης με τιμή $ 400. Η πρόσφατη εισαγωγή από την εταιρεία New Balance των αυτοματοποιημένων τεχνολογιών φινιρίσματος από τη Russell Finex στο εργαστήριό της AM υποδεικνύει ότι η εταιρεία εργάζεται για την αυξημένη χρήση της εκτύπωσης 3D ως μέσο αυτοματοποίησης (και ενδεχομένως χερσαίων) διαδικασιών παραγωγής μεσαίας σόλας.

Zante-Generate-New-Balance

Σε άλλα project της, η New Balance συνεργάστηκε επίσης με την τεχνολογία SLS της EOS, για να χρησιμοποιήσει την σχεδίαση με γνώμονα την κατασκευή για τρισδιάστατες εκτυπώσεις προσαρμοσμένες για τους ελίτ αθλητές τους. Τα τελευταία δύο χρόνια, η εταιρεία εργάζεται σε ξεχωριστό έργο με τη Formlabs που εστιάζει στη μαζική προσαρμογή των υποδημάτων υψηλών επιδόσεων μέσω των προσιτών SLA συστημάτων της εταιρείας και των νεοαποκτηθέντων υλικών.

Under Armour

Application(s): Limited edition midsoles
Technology: SLS
Technology providerEOS
Material: TPU
Digital Data: generative design

Η Under Armour, είναι μια εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων που έχει κάνει την καινοτομία βασικό στοιχείο της στρατηγικής της είναι επίσης μεταξύ των πρώτων εταιριών που έχουν υιοθετήσει την τρισδιάστατη εκτύπωση ως μέρος παραγωγής. Η εταιρία UA Architech είναι μια σειρά υποδημάτων που διαθέτει μια 3D εκτυπωμένη μεσαία σόλα. Το πρώτο προϊόν γραμμής εισήχθη το 2016, σχεδιασμένο με λογισμικό Autodesk και παραγόμενο με τεχνολογία EOS SLS. Το δεύτερο προϊόν, το UA Futurist, εισήχθη το 2017 και διαθέτει τρισδιάστατα ενδιάμεσα κομμάτια που χρησιμοποιούν υλικό TPU που αναπτύχθηκε από την Lehmann & Voss & Co.

under-armour-futurist-architech

Με τιμή στα $ 300, η σειρά παπουτσιών είναι η πιο ακριβή μέχρι σήμερα, αλλά αντιπροσωπεύει επίσης τη μεγαλύτερη παρτίδα παπουτσιών με τρισδιάστατα κομμάτια μέχρι σήμερα. Με κάθε σειρά υποδημάτων, η Under Armor έχει τετραπλασιάσει την παραγωγή, ξεκινώντας με 96 ζευγάρια για τον αρχικό Architech, ακολουθούμενο από 410 για την επόμενη σειρά 3D εκτυπωμένων παπουτσιών. Η εταιρεία κατασκευάζει τώρα το Futurist σε μια παρτίδα λίγο πάνω από 2.000 ζεύγη.

Reebok

Application(s): Mass produced uppers
Technology: Liquid Drawing (pneumatic material extrusion via robotic arm)
Technology provider: Developed internally
Material: BASF polyurethane
Digital Data: generative design

Το 2018 η Reebok έκανε το ντεμπούτο του παπουτσιού Liquid Floatride Run. Το παπούτσι είναι σχεδιασμένο για τρέξιμο μεγάλης απόστασης, workout cardio και άνεση. Το 2016 η Reebok ξεκίνησε το Liquid Factory της στο Ρόουντ Άιλαντ, το οποίο χρησιμοποιεί τη διαδικασία εξωθήσεως με ρομποτικό βραχίονα για να παράγει απευθείας το πάνω μέρος των παπουτσιών παρά να χρησιμοποιεί καλούπια.

Reebok-Floatride-Run

Το παπούτσι Floatride Run έχει τιμή 180$ και συνδυάζει το υπάρχον πάνινο παπούτσι Run της εταιρείας με την τεχνολογία εκτύπωσης 3D Liquid Factory. Έχει τόσο «υγρά» στοιχεία όσο και υλικό «Flexweave». Το βελτιωμένο παπούτσι είναι 20% ελαφρύτερο από το πρωτότυπο και έχει μερικά νέα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των liquid κορδονιών. Αυτό σημαίνει ότι τα κορδόνια είναι τρισδιάστατα τυπωμένα απευθείας πάνω στο πάνω μέρος του παπουτσιού.

Πηγή: 3dprintingmedia.network